Tropik Kuru Meyveler > Guava
Guava
Türü
Guava (Psidium "Nar anlamında Latince Psidium kelimesinden türemiştir.) Yaklaşık 100 kadar türü bulunur.
Kökeni
Meksika, Orta Amerikave Güney Amerika'nın kuzeyidir.
Üreticiler
Günümüzde Güney Asya, Hawaii, Karaipler ve Afrika'da ziraati yapılmaktadır.
Guava kelimesi Arawak dilinde guayabo "guava ağacı", İspanyolcada guayaba olarak tanımlanmıştır.
Kullanımı
Bu meyve meyve salatalı ve tatlılarda da kullanılmaktadır.Yüksek miktarda pektin içermesi nedeniyle guava meyveleri gıda endüstrisinde,tart,meyve,jöle yapımında,içeceklerde,kokteylerde kullanılır.
Hawaii,Küba,Meksika,Kolombiya gibi ülkelerde guava suyu oldukça popülerdir. Brezilya'da ise sadece yapraklarından çay yapılmakta ve şifalı olduğunda inanılarak kullanılmaktadır.
Besin Değeri
Guava yüksek oranda içerdiği diet lifleri, A,C vitamini,folik asit,potasyum,manganez,bakır gibi elementler sayesinde süper meyveler grubu içerisindedir.Öyle ki düşük kalorili bilinen türden bir tane guava (elma guavası) bir portakalın 4 katı kadar vitamin içerebilir.
Ancak vitamin değerleri türden türede değişmektedir mesela bilinen bir çilek guava 90 gr c vitamini içermesine karşın bazı türleri bundan daha az c vitamini içerebilmektedir.
Potansiyel Tıbbi Kullanımı
Guava yaprakları ve kabuklarının kanserde tedaviye yardımcı olarak kullanılabileceği,ağrılara iyi gelebileceği,anti baktiriyel olarak yararlanılabileceği bazı tıp çevrelerince iddia edilmektedir. Bunun yanında Guava yağının kanseri engelleyici etkisi olduğu yönünde çalışmalarda bulunmaktadır.
Bunun yanında geleneksel tıpta guava yaprakları ishal tedavisinde kullanılmaktadır, Guava yaprak ve kabukları diabet tedavisinde tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır, bu ağacın yapraklarından yapılan çay kişilere içirilmektedir.